Jun 26 / Jūratė Labeckienė

ĮŽVALGOS APIE PROCESŲ MODELIAVIMĄ IR DOKUMENTAVIMĄ

DALINASI JŪRATĖ LABECKIENĖ
2024-06-26

Procesų modeliavimas ir dokumentavimas. Ar tai perteklinis, ar vertę kuriantis procesų valdymo rezultatas? Viskas priklauso nuo to, ką mes su tuo modeliu (schema) ir dokumentu norime išspręsti, ką norime pasiekti? Mes galime norėti lengviau įvesti naujus darbuotojus, mes galime norėti suprasti kaip vykdome savo veiklą, kaip darbai ir atsakomybės pasiskirsto tarp skirtingų rolių.

Klausimas KODĖL mes modeliuojame ir dokumentuojame savo veiklą yra labai svarbus, jis diktuoja ir schemos detalumą, ir duomenų, atvaizduojamų schemoje, kiekį, ir padeda parengti tinkamą dokumentavimo šabloną.

Keletas rekomendacijų, kurios padės jums procesų modeliavime ir dokumentavime:
- Skirkite laiko išsigryninti pagrindinius modeliavimo ir dokumentavimo tikslus;
- Pasirenkite optimaliausius įrankius ir šablonus;
- Suburkite tinkamą komandą: įtraukite darbuotojus, žinančius, kaip vyksta veikla, gebančius identifikuoti taisytinas vietas bei teikti vertę kuriančius pasiūlymus; darbuotojus, galinčius priimti sprendimus, susijusius su proceso eiga, resursais, gerai žinančius reguliacinę aplinką;
- Pradėkite nuo kuo paprastesnės schemos, naudojant pagrindinius modeliavimo elementus;
-  Bendradarbiaukite su susijusiomis šalimis;
-  Testuokite savo schemos bei proceso aprašo teisingumą ir suprantamumą;
- Reguliariai atnaujinkite dokumentą.

O kas toliau? Ar geriausiai sumodeliuotas bei aprašytas procesas lemia šios veiklos sėkmę? Gal nuliūdinsiu ar nustebinsiu savo atsakymu, tačiau tai - tik pradžia, tik gerai parengtas planas, kurį reikia įgyvendinti, stebėti ir vertinti jo rezultatus ir, žinoma, nuolat tobulinti.